Tłustoczwartkowe oponki

Gra w kolory
24 stycznia 2017
Dobry chwyt to podstawa!
24 stycznia 2017

Tłustoczwartkowe oponki

Każda okazja do zabawy jest dobra! Przy odrobinie kreatywności i dobrych chęci prozaiczne czynności mogą sprawić naszemu dziecku nie lada frajdę. W przypadku naszej niespełna czteroletniej córki taką okazją jest gotowanie. W przeddzień tłustego czwartku postanowiliśmy więc wykorzystać małe, sprawne rączki naszej pociechy do przygotowania pysznych serowych oponek.

Przywdzialiśmy fartuszki, naszykowaliśmy stolnicę, składniki i zabraliśmy się do pracy.

Składniki:

0.5 kg białego sera

0.5 kg mąki tortowej

3-4 żółtka

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

0.5 szklanki białego cukru

2 płaskie łyżeczki masła

cukier puder

olej roślinny

do wycinania kształtu oponki niezbędne są: kubek oraz mały kieliszek

Pół kilo sera przecisnęliśmy przez wyciskarkę do ziemniaków, wymieszaliśmy go z 0.5 kg mąki, czterema żółtkami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz masłem (masło powinno być dość miękkie). Z jednolitego, dobrze – wspólnymi siłami – wyrobionego ciasta, wałkowaliśmy następnie około półcentymetrowe placki. W czasie gdy nagrzewał się tłuszcz nasza córa oddała się swej ulubionej pracy jaką jest wycinanie krążków.

I tu pewna sugestia. Ponieważ oponki smażą się dość szybko radzę by ktoś dorosły pomagał dziecku w wycinaniu.

Każdą partię oponek układaliśmy na papierowym ręczniku by nieco odsączyć je z tłuszczu, a następnie lekko ostygnięte posypaliśmy cukrem pudrem.

Zabawa była przednia, nasze dziecko przeszczęśliwe z faktu, iż może zjeść własnoręcznie przygotowane słodkości. Oczywiście cała kuchnia do sprzątania…ale było warto 🙂 Smacznego!