Któż z nas nie kocha lodów?! Tym bardziej, że kojarzą nam się z latem, ze słońcem i z dzieciństwem! A jaka pogoda za oknem każdy z nas widzi… Bo kto by się spodziewał, że w piątek przed długim majowym weekendem pogoda będzie śnieżno-deszczowa??
Dzisiejszy wpis to swoiste przypomnienie lata i dzieciństwa, idealna propozycja na deszczowe dni! Zdrowe, obłędnie smakowite… idealne dla całej rodziny od najmłodszych do najstarszych! Przepisy na domowe lody. MNIAM!
Składniki:
– Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
– cukier puder 6 łyżek
– świeże jagody 1 szklanka
– sok z cytryny 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Śmietankę powoli ubijamy na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodajemy cukier puder. Jagody miksujemy z sokiem z cytryny i łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Tak przygotowaną masę wkładamy do miski i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody należy co 20-30 minut wyjmować z zamrażalnika i dokładnie miksować lub mieszać szpatułką. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, przekładamy lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieszczamy lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.
Składniki
– 1 opakowanie malin ok 2-3 pełnych szklanek
– 250 ml śmietany kremówki
– cukier puder ok 5-6 łyżek, według uznania
Sposób przygotowania:
Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy na gęste sitko i przecieramy, aby pozbyć się pesteczek. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Część przetartych malin odkładamy (do wykonania esów floresów), resztę dokładamy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do pojemnika, na wierzch polewamy pozostawionym sosem z malin i wykonujemy za pomocą wykałaczki esy floresy. Mrozimy ok 24 godzin.
Składniki:
– gęsty jogurt naturalny ok 600 ml
– śmietana kremówka 30% 150 ml
– cukier puder 100 g
– sok z cytryny ok 10 stołowych łyżek
– tarta skórka z cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do naczynia od miksera wlewamy jogurt i cukier, delikatnie miksujemy, dodając sok z cytryny. Wszystko ma się połączyć na gładką masę. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i powoli dodajemy do mieszanki cytrynowo-jogurtowej. Następnie przykrywamy mieszankę folią i wkładamy do lodówki. Schładzamy przez ok 30 minut po czym ponownie miksujemy, unikniemy w ten sposób wytworzenia niemiłych kryształków wody a lody będą idealnie kremowe i puszyste. Czynność tą powtarzamy kilka razy, mniej więcej co 30 minut. Następnie schładzamy ok 3 godz. Przed podaniem dekorujemy skórką z cytryny.
Składniki:
– jajka 2 sztuki
– cukier 1/3 szklanki
– serek ricotta 250 g
– serek mascarpone 150 g
– 1 laska wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy na parze (w miseczce nad gotującą wodą) przez kilka minut razem z cukrem. Gdy piana będzie jasna i gęsta zdejmujemy znad garnka i odstawiamy na chwilę. W drugiej misce miksujemy ricottę z mascarpone, ziarnami wanilii i ekstraktem. Musimy pamiętać, aby serki miały temp pokojową. Następnie łączymy obie masy delikatnie mieszając. Całość przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok godzinie czasu wyjmujemy i ponownie miksujemy. Czynność tą powtarzamy co 30-40 minut jeszcze jakieś 4 razy. Następnie zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem lodów dobrze jest je wyjąć na ok 10 minut lub wstawić na górną półkę w lodówce, dzięki czemu lody będą miękkie i łatwiej się będzie je podawać. Możemy przygotować domowy sos owocowy, malinowy, truskawkowy lub jeżynowy.
Składniki:
– ok 9 łyżeczek wody
– 2 łyżki cukru
– obrane kiwi 150 g
– obrane ze skórki mango 200 g
– świeże lub rozmrożone maliny 200 g
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy syrop cukrowy: w małym garnku mieszamy cukier z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok 5 minut na średnim ogniu, następnie odstawiamy.
W osobnych miskach miksujemy kiwi, mango i maliny. Syrop cukrowy rozdzielamy w miarę równo na 3 części i mieszamy z każdym puree.
W między czasie musimy przygotować małe plastikowe kubeczki, które umieszczamy na kilka minut w zamrażalniku. Następnie puree z kiwi umieszczamy w 6 kubeczkach, wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie na tą papkę wylewamy puree z mango. Ponownie mrozimy ok 20 minut, wyciągamy, wbijamy patyczki i znów chowamy do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Na końcu wykładamy puree z malin. Całość lodów powinna się mrozić minimum 12 godzin. Dobra rada: gdy pojawi się problem z wyjęciem zmrożonych lodów z kubeczków należy je delikatnie oblać letnia wodą, wtedy bez problemy lody dadzą się wyciągnąć.
A Wy macie jakieś swoje ulubione przepisy??
Nam już ślinka cieknie na samą myśl!
Smacznego!!