Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.
Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski, które jedzą wszyscy uczestnicy imprezy. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%)*. A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.
Chrupiące i z ciekawymi dodatkami
Obok mięs, sosów i napojów obowiązkowym punktem na liście zakupów na grilla jest pieczywo, które z odpowiednimi dodatkami stanowić będzie idealne uzupełnienie grillowego menu, szczególnie pieczywo tostowe, po które podczas plenerowych imprez przy grillu sięgamy wyjątkowo często. – Zdecydowanie lepiej i szybciej się je tostuje w porównaniu z tradycyjnym pieczywem – zauważa ekspert z Dan Cake Polonia, Wiktor Kowalski. – Do tego nasze pieczywo tostowe jest wypiekane na bazie naturalnego zakwasu chlebowego, a dzięki wygodnemu pakowaniu w wygodny worek z klipsem Chleby tostowe zachowują dłużej świeżość i można je łatwo przetransportować, co ma znaczenie w przypadku plenerowych spotkań.
Do przygotowania grillowych przekąsek świetnie sprawdzą się też bułki i bagietki do odpieku, po które w sezonie sięga o 40% więcej Polaków niż poza nim. Wstępnie podpieczone wystarczy wrzucić na kilka minut na ruszt, by w mgnieniu oka cieszyć się złocistym i chrupiącym wypiekiem. Po podpieczeniu bagietkę można wykorzystać jako dodatek do mięs na kilka sposobów. Wystarczy lekko naciąć pieczywo wzdłuż, wypełnić liściem chrupiącej sałaty oraz ulubiobymi warzywami, by z bagietki lub bułki do odpieku uczynić kieszonkę na szaszłyk drobiowy w marynacie – mówi ekspert Dan Cake Polonia – Podpieczona i pokrojona na mniejsze kawałki bagietka może stanowić też składnik samego szaszłyka – gotowego dodatku do mięs. Wystarczy kawałki pieczywa nadziać na szpikulec do szaszłyków razem z pomidorkiem koktajlowym, sałatą, serkiem wędzonym i ułożyć na talerzu dla każdego gościa przyjęcia. Tak przygotowaną przekąskę wystarczy już tylko zsunąć ze szpikulca, by mieć gotowy dodatek do ulubionego mięsa.
Gofry na grilla? Czemu nie!
Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie. – Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa!
Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.
A oto kilka najciekawszych naszym zdaniem przepisów, które mamy nadzieję przypadną Wam do gustu.
Składniki:1 gruszka
Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i ananas pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Marshmallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.
Składniki:
Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w kokosowym mleczku i miodzie z dodatkiem chilli, wstawiamy na grill paprykę oraz pomidory posypane oregano. Kaszę kuskus zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, aby ziarenka się dobrze pokryły, po czym zalewamy wodą lub bulionem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, rodzynki i morele i mieszamy. Kurczaka kroimy na kawałki, mieszamy z papryką i pomidorem, dodajemy do kuskusa. Następnie dodajemy natkę, szczypior i mieszamy. Podajemy na dużych liściach sałaty lodowej. Liście sałaty układamy w taki sposób, aby każdy mógł sobie nabierać do nich porcję sałatki i otrzymywał jak najzdrowszą wersję tortilli.
Składniki:
Sposób przygotowania: Najpierw umyj warzywa. Cukinię pokrój w grubsze ukośne plastry, papryki oczyść dodatkowo z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Bakłażana należy pokroić w plastry grubości ok 2 cm i na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilluj na patelni grillowej lub ruszcie z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Makaron gotuj al dente: lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra virgine i szczypta soli. Odcedź i dodaj grillowane warzywa do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem lub dowolnie.
Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki. Umytą paprykę kroimy w równą kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Świetnie się tutaj sprawdzi obieraczka do warzyw. Pokrojone warzywa posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy warzywa z obu stron. Tak samo postępujemy grillując na ruszcie. Zgrillowane cukinie układamy na desce. Na końcu plastra cukinii nakładamy porcję serka śmietankowego i kilka listków rzeżuchy. Zawijamy w rulonik. Na wykałaczkę nadziewamy po kolei zgrillowane warzywa: pieczarki,paprykę, cukinię , pieczarkę, paprykę i cukinię. Dodatkowo posypujemy rzeżuchą według uznania.
Składniki:
Sposób przygotowania: Bakłażany umyj, pokrój w plastry. Pomidory umyj i pamiętaj, aby wykroić szypułki. Następnie pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa posól gruboziarnistą solą. Plastry warzyw ułóż na tacce do grillowania. Posmaruj oliwą z wierzchu każdego z nich i oprósz solą. Następnie grilluj z obu stron do zarumienienia. Gdy nabiorą koloru zdjejmij szybko z rusztu, ułóż na talerzu warstwami – najpierw na spodzie plaster bakłażana, na niego plasterek mozzarelli ( ser się rozpuści pod wpływem ciepła warzyw), potem plaster gorącego pomidora i na końcu przykryć bakłażanem. Podawaj z sosem miętowym lub jogurtowym.
SOSY JOGURTOWE:
Składniki:
Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekane warzywa, bułkę tartą i jajko, doprawiamy i mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy podłużne, ale cienkie kotlety, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Mięso dociskamy, tak aby było dobrze przyklejone. Szaszłyki wkładamy na tackę do grilla i pieczemy z obu stron – około 20-30 minut. Można je podać z sosem tzatziki. Dobra rada: przed nabijaniem kotlecików na patyczki dobrze jest nasmarować patyczki oliwą lub olejem, wtedy mięso po zgrillowaniu łatwo będzie z nich schodzić.
SOS TZATZIKI:
mały jogurt naturalny
ogórek zielony
sól, pieprz
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Życzymy smacznego!!:)