Przekąski w 5 minut na majowy piknik i grilla

Dobry chwyt to podstawa!
24 stycznia 2017
100 powodów dla których warto grać z dziećmi w planszówki
25 kwietnia 2017

Przekąski w 5 minut na majowy piknik i grilla

sandwich

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.

Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski, które jedzą wszyscy uczestnicy imprezy. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%)*. A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.

 

Chrupiące i z ciekawymi dodatkami

Obok mięs, sosów i napojów obowiązkowym punktem na liście zakupów na grilla jest pieczywo, które z odpowiednimi dodatkami stanowić będzie idealne uzupełnienie grillowego menu, szczególnie pieczywo tostowe, po które podczas plenerowych imprez przy grillu sięgamy wyjątkowo często. – Zdecydowanie lepiej i szybciej się je tostuje w porównaniu z tradycyjnym pieczywem – zauważa ekspert z Dan Cake Polonia, Wiktor Kowalski. – Do tego nasze pieczywo tostowe jest wypiekane na bazie naturalnego zakwasu chlebowego, a dzięki wygodnemu pakowaniu w wygodny worek z klipsem Chleby tostowe zachowują dłużej świeżość i można je łatwo przetransportować, co ma znaczenie w przypadku plenerowych spotkań.

Do przygotowania grillowych przekąsek świetnie sprawdzą się też bułki i bagietki do odpieku, po które w sezonie sięga o 40% więcej Polaków niż poza nim. Wstępnie podpieczone wystarczy wrzucić na kilka minut na ruszt, by w mgnieniu oka cieszyć się złocistym i chrupiącym wypiekiem. Po podpieczeniu bagietkę można wykorzystać jako dodatek do mięs na kilka sposobów. Wystarczy lekko naciąć pieczywo wzdłuż, wypełnić liściem chrupiącej sałaty oraz ulubiobymi warzywami, by z bagietki lub bułki do odpieku uczynić kieszonkę na szaszłyk drobiowy w marynacie – mówi ekspert Dan Cake Polonia – Podpieczona i pokrojona na mniejsze kawałki bagietka może stanowić też składnik samego szaszłyka – gotowego dodatku do mięs. Wystarczy kawałki pieczywa nadziać na szpikulec do szaszłyków razem z pomidorkiem koktajlowym, sałatą, serkiem wędzonym i ułożyć na talerzu dla każdego gościa przyjęcia. Tak przygotowaną przekąskę wystarczy już tylko zsunąć ze szpikulca, by mieć gotowy dodatek do ulubionego mięsa.

Gofry na grilla? Czemu nie!

Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie. – Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa!

Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.

A oto kilka najciekawszych naszym zdaniem przepisów, które mamy nadzieję przypadną Wam do gustu.

 

1. Grillowane owoce z piankami

Składniki:1 gruszka

  • 1 jabłko
  • kiść winogron ciemnych lub zielonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • ok. 10 pianek Marshmallows BBQ
  • aluminiowa tacka na grill

Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i ananas pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Marshmallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.

2. Grillowana sałatka z kuskusem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mleczko kokosowe
  • łyżka miodu
  • paczka kuskus
  • sałata lodowa
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli pokrojonych na kawałki
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • papryka
  • mały pomidor
  • chilli
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w kokosowym mleczku i miodzie z dodatkiem chilli, wstawiamy na grill paprykę oraz pomidory posypane oregano. Kaszę kuskus zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, aby ziarenka się dobrze pokryły, po czym zalewamy wodą lub bulionem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, rodzynki i morele i mieszamy. Kurczaka kroimy na kawałki, mieszamy z papryką i pomidorem, dodajemy do kuskusa. Następnie dodajemy natkę, szczypior i mieszamy. Podajemy na dużych liściach sałaty lodowej. Liście sałaty układamy w taki sposób, aby każdy mógł sobie nabierać do nich porcję sałatki i otrzymywał jak najzdrowszą wersję tortilli.

3. Penne z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • cukinia
  • bakłażan
  • opakowanie makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • przyprawa Specialite – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Najpierw umyj warzywa. Cukinię pokrój w grubsze ukośne plastry, papryki oczyść dodatkowo z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Bakłażana należy pokroić w plastry grubości ok 2 cm i na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilluj na patelni grillowej lub ruszcie z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Makaron gotuj al dente: lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra virgine i szczypta soli. Odcedź i dodaj grillowane warzywa do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem lub dowolnie.

4. Grillowane koreczki warzywne

Składniki

  • cukinie małe
  • papryka czerwona
  • pieczarki
  • rzeżucha według uznania
  • serek śmietankowy 3-4 łyżeczki
  • sól 1 szczypt
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki. Umytą paprykę kroimy w równą kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Świetnie się tutaj sprawdzi obieraczka do warzyw. Pokrojone warzywa posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy warzywa z obu stron. Tak samo postępujemy grillując na ruszcie. Zgrillowane cukinie układamy na desce. Na końcu plastra cukinii nakładamy porcję serka śmietankowego i kilka listków rzeżuchy. Zawijamy w rulonik.  Na wykałaczkę nadziewamy po kolei zgrillowane warzywa: pieczarki,paprykę, cukinię , pieczarkę, paprykę i cukinię. Dodatkowo posypujemy rzeżuchą według uznania.

5. Bakłażan z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • kulka sera mozarella
  • 2 pomidory
  • oliwa do posmarowania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Bakłażany umyj, pokrój w plastry. Pomidory umyj i pamiętaj, aby wykroić szypułki. Następnie pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa posól gruboziarnistą solą. Plastry warzyw ułóż na tacce do grillowania. Posmaruj oliwą z wierzchu każdego z nich i oprósz solą. Następnie grilluj z obu stron do zarumienienia. Gdy nabiorą koloru zdjejmij szybko z rusztu, ułóż na talerzu warstwami – najpierw na spodzie plaster bakłażana, na niego plasterek mozzarelli ( ser się rozpuści pod wpływem ciepła warzyw), potem plaster gorącego pomidora i na końcu przykryć bakłażanem. Podawaj z sosem miętowym lub jogurtowym.

SOSY JOGURTOWE:

  • Jogurtowo – miętowy
    małe opakowanie jogurtu naturalnego
    sok i skórka z połowy cytryny
    kilka listków świeżej mięty
    pieprz – najlepiej różowy
    Miętę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą i zalać jogurtem. Całość wymieszać.
  • Jogurtowo- ziołowy
    małe opakowanie jogurtu naturalnego
    pół ząbka czosnku
    łyżeczka oliwy
    łyżka zielonej pietruszki
    łyżka świeżej bazylii
    Zioła posiekać, czosnek zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać oliwę i jogurt. Wymieszać.

6. Greckie szaszłyki ( Kofta)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, można zmieszać po 250 g mięsa z indyk i wieprzowego, wtedy szaszłyczki będą lżejsze i lepsze w smaku
  • 1 czerwona cebula
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu ew. przyprawy do kebaba

Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekane warzywa, bułkę tartą i jajko, doprawiamy i mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy podłużne, ale cienkie kotlety, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Mięso dociskamy, tak aby było dobrze przyklejone. Szaszłyki wkładamy na tackę do grilla i pieczemy z obu stron – około 20-30 minut. Można je podać z sosem tzatziki. Dobra rada: przed nabijaniem kotlecików na patyczki dobrze jest nasmarować patyczki oliwą lub olejem, wtedy mięso po zgrillowaniu łatwo będzie z nich schodzić.

SOS TZATZIKI:

mały jogurt naturalny
ogórek zielony
sól, pieprz
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.

7. Coś na słodko:

  • Ananas z czekoladą
    ananas
    tabliczka gorzkiej czekolady
    Ananasa obrać i pokroić na plastry. Każdy z plastró ułożyć na tatce do grillowania i piec około 10 minut z obu stron. Na gorące plastry, gdy już będą miękkie, zetrzeć czekoladę. Pod wpływem temperatury wiórki się roztopią i obleją owoce.
  • Jabłka z cynamonem i malinami
    4 jabłka
    pół szklanki malin
    łyżeczka cynamonu
    Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda. Owoce ułożyć na tacce do grillowania, podpiekać, co jakiś czas przewracając około 20 minut, do czasu aż skórka zacznie odchodzić. Do gorących jabłek włożyć po łyżce malin, oprószyć cynamonem. Opcjonalnie można wierzch udekorować bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
  • Brzoskwinie z miodem i orzechami
    3 brzoskwinie
    2 łyżki miodu
    pół szklanki orzechów włoskich
    Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Każdą z połówek wysmarować w miejscu pestki miodem. Ułożyć na tatce do grilla. Grillować do miękkości, z obu stron, a pod koniec, gdy owoce zaczną puszczać sok, do wgłębienia po pestce wsypać orzechy.

Życzymy smacznego!!:)